Ljud: rytmiska klapperklackar från den spanska paviljongen, mjuka hasanden mot hård yta, ihåliga, ivriga människoröster från mikrofoner, applåder.

Doft: kaffe, kokta nudlar, tunga parfymer, svett, papper.

Känsel: linnetyg, lätta knuffar på torsdagen, tunga tacklingar på lördagen, skoskav, blankt papper, boksidornas motstånd.

Smak: kaffe, söta smulor, mögel ihop med salladsblad, äpple och vatten.

De spanska gästerna berättade om boomen av spanska berättare efter Franco.

– Vi är fyra generationer som skriver, sa Rosa Montero. De äldsta är över 90 och de yngsta är ungefär 20. Det är en rikedom i erfarenheter som är unik i världen, tycker hon. Spanska modersmålstalare är den näst största gruppen i världen och ändå översattes bara något fler än 20 skönlitterära böcker från spanska till svenska förra året. Från engelska, som inte alls är så stort som modersmål, hur många översattes? Vi kan icke räkna dem alla…

Alla som skriver har samma bekymmer att brottas med: hur ska vi få betalt för det vi gör? Montero har skrivit i trettio år, både som journalist och som skönlitterär författare. Hon prisar Bokmässan i Göteborg där boken fortfarande står i centrum, men blir lite full i skratt när hon ser sig själv och alla andra författare stå som spön i backen överallt på mässan och trumpeta ut inbjudningar till sina  boksamtal. Marknadsföringen har blivit allt aggressivare och konkurrensen om läsarnas uppmärksamhet är stor.

Samma resonemang kunde höras i montrar där journalister samtalar om journalistikens framtid. I Journalistförbundets monter presenterades boken ”Framtiden har redan varit här, hejat och passerat”, en antologi med bidrag från tolv unga journalister. Deras slutsats är att journalistiken kommer att behövas mer än någonsin i framtiden, men inte ensam på mediearenan utan tillsammans med andra och på grund av de andra.

Ja, ordet är fortfarande i centrum på mässan, men maten, chokladen, massagestolarna, skorna(?), it-prylarna, gosedjuren, kepsarna, ansiktskrämerna håller på att åla sig in eller har de alltid funnits där?

Summerat av Fojos utsända Ann-Mari Svensson
Se Ann-Maris Bambuserklipp från Bokmässan 2009

Annonser