Del 3 av 3: Dårar och tvättlinor
Nästa stora rubrikmode efter saxen kom sakta smygande i slutet på 40-talet och dominerade totalt under 60-70-talet. Det var dårradsrubriken.
Dårraden är en liten överrubrik som talar om vem eller var eller vad, följt av en större huvudrubrik om själva Nyheten. Dessa är båda från 1976:
Nya rön om magblödning:
Dödsrisken
fördubblas
av alkohol
Fälldin:
Stark regering
blir en fördel
Det blir väl aldrig utrett om det kallas dårrad för att vilken dåre som helst kan förstå en sådan rubrik, eller för att vilken dåre som helst kan göra den. Eller om det egentligen ska vara då-rad eller där-rad, för att den ger en tids- eller platsangivelse. Eller om det är en förvrängning av en tysk typografterm. Jag har hört alla versionerna framförda med samma auktoritet från Dem Som Var Med.
Dårraden gjorde i alla fall huvudrubrikerna kortare och snärtigare – och större. Huvudrubriken skulle helst vara minst dubbelt så stor som dårraden.
Nästa rubrikmode var underrubriken – tvättlinan har någon kallat den. En full rad i låg grad under huvudrubriken. Den blev populär under 80-talets grafiska design-yra, och dårraden försvann ur spalterna.
Tvättlinan påverkade också rubrikspråket – både på gott och ont.
I bästa fall gav den rubriken mer fullständiga meningar och bättre rytm, när den var som sämst fylldes raden med pladder och utfyllnadsord, informationen i huvudrubriken upprepades, för att den grafiska mallen skulle följas till varje pris.
Advokat gjorde husklipp
Fick köpa två exklusiva fritidshus med strandtomter till förmånligt pris
(1996)
Den här pratsamma modellen präglade länge morgontidningarnas rubrikspråk:
Länets bilar sämst i Sverige
Många personbilar underkända vid besiktning i Örebro län
(2004)
Men nu verkar de vara på väg ut, vid senaste spaningen i veckan som gick var det bara en rubrik på tio som hade tvättlina.
Och nästa mode?
Hittills har det gått ganska lätt att förutsäga genom att speja västerut, men just nu finns ingen klart dominerande rubriktyp.
Och att formen i hög grad har styrt innehållet i rubrikerna är det väl ingen tvekan om?
Rosemarie Holmström
Lämna en kommentar
Comments feed for this article