Generacion YBloggare är något ganska nytt på Kuba. Yoani Sánchez var en av de första och hon började 2007 med att skriva bloggar som inte följde regeringens officiella linje.

Hur bär man sig åt för att klara det i ett land, där ingen privatperson har tillgång till nätet? Dessutom kan den som avviker från officiella åsikter råka riktigt illa ut.

Yoani Sánchez, filolog, berättar för BBC Mundo att hon använder turisthotellens internetuppkopplingar för att få ut sin blogg. Där kan besökaren koppla upp sig med ett slags telefonkort en timme för sju dollar, men det är mycket pengar för en kuban som vanligtvis bara tjänar omkring 20 dollar i månaden. Vänner utomlands brukar ge bort en bibba uppkopplingskort, så att Yoani kan skriva sin blogg en gång i veckan. Hon berättar att bloggen började som en slags exorcism för att hon skulle bli av med demoner, som inte var särskilt vackra och fina. Numera handlar bloggen mest om den kubanska vardagens förtretligheter.

Hennes man, journalist, bloggar också och han började när han blev utslängd från sin arbetsplats på en officiell tidning.

Eftersom de är regeringskritiska i sina bloggar har de fått en del negativ uppmärksamhet av polisen. Ett tag stod poliser nedanför deras bostad varje dag, men inget annat hände, fast de blir alltid hårt angripna och smutskastade på sina bloggar. Det officiella Kuba möter  bloggkritik genom att självt blogga, en slags dialog skapas alltså på nätet. Det finns över tvåhundra bloggare, som är den officiella linjens, och ett trettiotal inofficiella, men även de officella bloggarna är mer frispråkiga på nätet än på andra plattformar. På bloggarna är det självcensuren som sätter ribban.

Ann-Mari Svensson

Tack, Håkan Forsberg, SvD, för tipset om länken.

Annonser