– Kan någon säga hur man kommer till pendeltåget?

Den mycket gamla och nästan dubbelvikta kvinnan har kommit ut från Svenska mässan i Älvsjö samtidigt som jag. En fördomsfull tanke far genom mitt huvud: ”Har den gamla tanten verkligen varit på European Development Days?”

– Kom med mig, jag ska också dit, säger jag och börjar gå runt den avspärrade infarten, där poliser och säkerhetsvakter ser till att bara VIP-folk kommer in. Vi får gå en halv kilometer extra, tanten och jag och alla andra, men hon klagar inte. Med blicken i backen pinnar hon på ganska raskt. Hon ska hinna med nästa tåg till Karlberg, säger hon. Annars säger hon inte mycket. Jag försöker konversera men det är inte förrän jag yttrar något om höstlöven som hon verkar lyssna. Hon stannar till och plirar först på mig, sedan rätar hon på ryggen en bit och tittar mot dungen av träd, som glöder i kvällsljuset.

– Men åååh, så vackert, så fantastiskt vackert, har då aldrig sett på maken så fint!

Hon står kvar en lång stund och tittar åt alla håll och ojar sig. Sen säger hon:

– Man är ju för tokig som inte lyfter blicken ibland. Det har ju blivit höst!

Mmm, håller jag med och tänker på plenardebatten jag just åhört, ”Democracy and Development” med presidenter, ministrar, generalsekreterare, ja hela garnityret från EU och resten av världen. Där sas en del kloka saker. Och en del okloka, eller ska man säga aningslösa?  Som när Jerzy Buzek belåtet deklarerade att det viktiga för demokratin och för utvecklingen är att folk blir informerade om vilka beslut som fattas där uppe. Transparency minsann!

Alltså, Jerzy Buzek är talman för hela EU-parlamentet. Han hade väl kunnat vända blicken mot publiken och säga i nån liten bisats åtminstone att en sån som han också måste informera sig om vad som är på gång ”där nere”, om vad som händer i den verkliga verkligheten liksom. Fast man kan förstå att han blir avtrubbad, han och andra högt där uppe. Han slipper trängas, stå i kö och leta efter pendeltåget. Och när han kollar tv, radio, tidningar så ser han nästan bara sig och sina gelikar uttala sig om ditt och datt, svara på frågor och förklara läget, informera undersåtarna. Inte konstigt kanske att han tror att allt sker uppifrån och ner och att allt är gott så länge denna ordning också syns.

Någon av alla hundratals journalister på plats på mässan kanske skulle ta honom i hampan och leda upp honom mot pendeltågstationen och säga: Kolla, Jerzy, det har blivit höst!

Marie Kronmarker

Annonser