Dagens gästbloggare är Ingeborg Volan. Fojo lärde känna Ingeborg när hon jobbade som bland annat webbredaktör på Institutt for journalistikk i Fredrikstad, Norge. Numera jobbar Ingeborg med kommunikation på nätet hos Sermo Consulting. Idag skriver hon om de norska politikernas användning av sociala medier i valet 2009.

***

Arbeiderpartiets Johnas Gahr Støre råkade länka en Eminem-låt istället för partiets äldreplan, till journalisternas stora nöje.

Det har vært stortingsvalg i Norge. Et relativt begivenhetsløst valg der den rødgrønne regjeringen fikk fortsette og som først og fremst var bemerkelsesverdig ved den lave valgdeltakelsen. Og ved at alt journalistene var opptatt av, var om det var Jens (Stoltenberg), Siv (Jensen) eller Erna (Solberg) som ville sitte i regjering de neste fire årene – og hvem de i så fall skulle regjere sammen med.

Eller… vent litt! Er det ikke noe som har forandret seg? Bittelitt?

Da Jens Stoltenberg takket velgerne for seieren valgnatta, holdt han fram Arbeiderpartiets innsats på Internett som avgjørende. Og 2009 ble virkelig året da de sosiale mediene ble et viktig ledd i kommunikasjon en mellom velgere og politikere – og ikke minst mellom politikere og journalister.

Ikke alle politikere kom på Twitter. Men mange gjorde det. Ikke alle politikere blogget – men mange gjorde det. Og alle de store partiene hadde en tilstedeværelse på Facebook. Partiene lagde kampanjer for deling på Facebook eller oppfordring til å legge ut videoer på YouTube. Alle partiene hadde en strategi for tilstedeværelse i de sosiale mediene.

Det er ikke merkelig eller et krampaktig forsøk på å kaste seg på en ny bølge, det er en kommunikasjonsstrategisk erkjennelse av at nordmenn flest bruker mye tid på sosiale medier. Både Facebook, YouTube, Blogger.com og Wikipedia er på topp ti-lista over de mest brukte nettstedene i Norge – de to første langt mer brukt enn det største redaksjonelle nettstedet, VG.

Lyktes politikerne med å bruke de sosiale mediene til dialog, ikke bare som nok en megafon til å rope ut sine innøvde budskap i? Svar: Både ja og nei. Det er fortsatt svært personavhengig hvor godt politikerne forstår dialogen de sosiale mediene krever. Noen klare lyspunkter er SVs nestleder Bård Vegar Solhjell, Høyres nestleder Torbjørn Røe Isaksen, Arbeiderpartiets Hadia Tajik og Venstres nye stjerneskudd, Abid Raja. ”Verdslige” bloggere har også opplevd å plutselig få kommentarer fra Høyre-leder Erna Solberg på sine blogger.

At mange politikere fortsatt oppfatter sine blogger og Facebook-profiler som digitale talerstoler for enveisbudskap, er et faktum. At en del også har tabbet seg ut i sine møter med de nye nettsamfunnene, er også sant. Det var til stor underholdning og nyhetsverdi for journalister i valgkampen:  «har nettopp blitt påkjørt av en innvandrer» og Byttet ut Aps eldreplan med Eminem-sang. Men har det forandret noe?

Svaret er et betinget ja. For VG skriver at 80 prosent av velgerne ikke bryr seg om valgkampen i sosiale medier og at TV fortsatt er viktigst for å orientere seg om valget. De eneste som kanskje trodde noe annet før valget, var overoptimistiske journalister på Twitter-bølgen. Men den samme statistikken betyr faktisk at 20% av velgerne har brukt sosiale medier for å treffe sitt valg. Det er relativt mye for en ny kanal. I tillegg har mange av politikerne som er aktive i sosiale medier, klart å sette dagsorden og trenge gjennom til de tradisjonelle mediene med sitt budskap. De har klart å bli premissleverandører for journalister i mye sterkere grad enn en 2. kandidat for lille Venstre i Akershus normalt ville klare. Nå kan det tenkes at Abid Raja som rikskjendis og en av få profilerte politikere med innvandrerbakgrunn uansett ville klart det, men hans hyperaktivitet på Twitter har neppe vært noen ulempe for ham i valgkampen. I alle fall fikk han mange ekstraoppføringer på stemmeseddelen i fylket sitt.

Så hva skjedde etter valget? Svært mange av politikerne som de siste månedene dukket opp på Twitter og i bloggsfæren, er forsvunnet igjen. De har logget av. Men noen har blitt værende. Det er de politikerne som har sett nytten av nettverk og dialog, kontakt med velgere og journalister. Ildprøven for politikere og sosiale medier blir kommune- og fylkestingsvalget i 2011. Det er et valg som handler mer om person og mindre om parti enn stortingsvalget. Min spådom? Da velges det en del politikere som få har hørt om i dag, men som slår seg fram i bevisstheten til sine lokale velgere gjennom å dyrke dialog i sosiale medier. Let the games begin.

Ingeborg Volan

Annonser