Xuán liáng cì gu – inlärning kan göra riktigt ont
I Shanghai Daily den 27 december 2009 kunde läsaren bekanta sig med urgammal kinesisk visdom. Det handlade om hur hängivna vi bör vara i våra studier.

Xuán liáng cì gu  – så bör den flitige vara i sina studier. Det betyder att man ska binda upp håret i en bjälke i taket och sticka med en syl i tungan. Det hela låter smärtsamt och är långt ifrån dialogpedagogik, coachning, Waldorf och kreativa gruppövningar. Visserligen kräver kinesiska föräldrar mycket av sina studerande barn och den som har erfarenhet av kinesiska studiekamrater vet att de är stenhårt disciplinerade, men sylar och rep… det verkar inte vara metoden i alla fall.

Shanghai Daily berättar att uttrycket kommer från två gamla historier. Den ena handlar om Su Qin, krigsstrateg si så där 200 år före Kristus, och han var helt misslyckad, idiotförklarad av både familj och kolleger. Men han bestämde sig för att nu-jäklar-ska-dom-få-se. Han stängde in sig ett år, begravde sig i böcker om klassisk krigskonst och varje gång han höll på att somna stack han sig i tungan med en syl. Det gav resultat: han blev mäktig och berömd.
Den andra historien handlar om Sung Jing, en lärd akademiker under Han-dynastin. Jing band upp håret i en takbjälke och blev alltså ordentligt sliten i håret varje gång han höll på att somna från böckerna.

Numera praktiserar inte kineser under utbildning någon av dessa metoder och Fojo rekommenderar dem inte heller. Men i Kina finns uttrycken alltså kvar i dagligt tal och påminner om att framgångsrika studier handlar om självdisciplin. Fast vi behöver väl inte gå så långt som att slita oss i håret och perforera tungan.

För den som vill läsa en kinesisk tidning som vänder sig till utlänningar i Shanghai: se
www.shanghaidaily.com

Ann-Mari Svensson

Annonser