Jag diskuterade läsplattor med arbetskamraterna på Fojo.
– Det finns ingen mening med läsplatta om den bara kan göra en sak, sa Kalle som är tekniknörd och utvecklingsinriktad.
– Men läsplattan är till för målgruppen som vill läsa böcker men inte släpa med sig fem pocketböcker på resan, sa Katarina och syftade på att jag och Kalle tillhörde fel målgrupp.

Så jag frågade Ann-Marie, som är den äldsta personen i min bekantskapskrets, som läser böcker regelbundet och inte heller är så teknikfrälst som jag eller Kalle är.
– Varför ska jag ha en läsplatta när jag kan läsa den riktiga tidningen och riktiga böcker? sa Ann-Marie.
– Om du kunde maila eller betala räkningarna på läsplattan då? frågade Kalle.
– Ja då är det ju helt plötsligt mycket intressantare. Då gör den ju någon slags nytta känns det som.

Jag blev fundersam. Arbetskamraterna som inte tillhörde målgruppen tyckte sig veta hur läsplattans målgrupp ville ha det. Arbetskamraten som jag trodde tillhörde målgruppen ville absolut inte ha en läsplatta.

Från Carl Johan Engvall (webbredaktör på Ystads Allehanda@CeeJay75) fick jag länken till Bonniers läsplatta Mag+. Han skrev:

Bonnier R&D Mag+

The concept uses the power of digital media to create a rich and meaningful experience, while maintaining the relaxed and curated features of printed magazines. It has been designed for a world in which interactivity, abundant information and unlimited options could be perceived as intrusive and overwhelming.

Så skriver Bonnier R&D om Mag+. ”Kan inte tidningsläsande i sig vara en rik och meningsfull upplevelse?” undrade jag spontant, men Bonnier menar kanske inte nödvändigtvis vad jag råkar läsa in i texten.

Ett avbrott i den överinformerade vardagen, säger Bonnier R&D. För mig handlar filtrerandet av överinformation om att kunna hitta, finna och välja det jag själv vill läsa. Filtrerandet handlar inte om att tvingas in i en tanketub, där mediehusen eller bokförlagen bestämmer vad eller hur jag ska läsa.

Jag gick till Per. Han ägnar hela förmiddagarna åt att läsa alla papperstidningar för att hålla koll på vad som händer ute i landet. Han kompletterar det med att lyssna på SR och läsa vissa nyheter online.
– Vad jag skulle sakna från papperstidningen är möjligheten att ögna igenom sidorna. Att spontant hitta någonting som jag inte visste eller hade någon aning om, för att det inte tillhör min vanliga intressesfär, säger Per som i övrigt är positivt inställd till läsplattans framtid.
– Men det får inte vara krångligt eller bökigt. Då kan jag lika gärna gå tillbaka till papperstidningen.

Jag är fortfarande fundersam. Mag+ ser tusenmiljarder upphöjt till stjärnstopp coolare ut än Kindle. Hur långt kan man gå innan läsplattan blir till en avskalad laptop?

I mitt huvud är den perfekta läsplattan:

  • Lättare än en laptop, men med större skärm än en iPhone. Kanske som min kollega sa: vikbar.
  • Inställningsbar prenumeration på böcker, artiklar, debattinlägg m.m. efter genre/ämne/geografiskt område. Om jag är intresserad av science fiction vill jag läsa allt från en KTH-avhandling om science fiction till en DN-recension av den senaste scifi-filmen. Eller varför inte i AR-stil kunna hitta de mest intressanta scifi-relaterade platserna när jag är ute och reser.
  • Webbläsarmöjligheter, som Operas version till den bärbara spelkonsolen Nintendo DS. Fast med möjlighet att visa Flash och de vanligaste videoformaten, förstås.

Jag vet, jag önskar mig för mycket för snabbt. Kanske är det inte en läsplatta jag önskar mig. Kanske är det en läsplatta som utvecklats till någonting annat än vad läsplattan var menad till från början.

Maria Sjöberg

Annonser