Högt över våga huvuden i styrelserum på andra sidan Atlanten spelas ett parti Svälta räv om framtidens mediekonsumenter.
Frågan gäller något så tekniskt invecklat som Flash eller Html 5. Aldrig tidigare i dataåldern har väl dagstidningens framtid varit så beroende av val av teknik för sin distribution.

Apple har länge undvikit att möjliggöra Flash på iPhone och det var ganska många som hade hoppats på i OS 4.0. Argumenten har länge varit att Flash är för resurskrävande och H264 via Html 5 är den bättre vägen att gå för strömmande video.
Här finns intressanta testresultat.
Man kan summera det med att Flash på Mac kräver mycket av CPU eftersom OS X inte stöder hårdvaruacceleration.

I och med lanseringen häromdagen av ett nytt utvecklingsverktyg för iPhone OS 4.0 fanns en ny rad med i användarvillkoren.

3.3.1 — Applications may only use Documented APIs in the manner prescribed by Apple and must not use or call any private APIs. Applications must be originally written in Objective-C, C, C++, or JavaScript as executed by the iPhone OS WebKit engine, and only code written in C, C++, and Objective-C may compile and directly link against the Documented APIs (e.g., Applications that link to Documented APIs through an intermediary translation or compatibility layer or tool are prohibited).

I praktiken är detta riktat just mot Flash. En av de stora nya funktionerna i Flash CS5 är just en iPhone complier. En funktion som nu blir svår att få användning för.
Argumentationen är som alltid att Flash är alltför krävande, men i realiteten är det Apple som inte ger tillgång till hårdvaran i datorn fullt ut.

Sätter man detta i sammanhanget iPad och läsplattor så kan man lätt se en framtid där mediebolag som satsat på en Flashbaserad webblösning kommer ha svårt att följa med på iPad-tåget. Om Apples senaste gadget blir en hit återstår att se…

Med iPad och iPhone följer en nära integration med Apples iTunes. Programmet, som en gång i tiden bara hanterade dina mp3-filer, är nu en fullfjädrad butik med allt från spel och böcker till podcasts och föreläsningar från stora universitet. Med i paketet följer ett betalsystem där Apple får del av intäkterna men den som utvecklar program och annat faktiskt får betalt.
Det är inte svårt att se en möjlig framtid där man läser sin morgontidning vid frukostbordet på en iPad. Läsaren betalar någon krona för varje nummer och utgivaren slipper alla begränsningar i tryckpressar, pappersdistribution och i sidantal. En prenumeration till tåget, flyget, stranden och sommarstugan. On demand.
Men för att kunna ta betalt för en produkt, oavsett distributionsteknik, krävs en viss kvalitet…

Karl Nilsson / Webmaster
Medieinstitutet Fojo

Annonser