”Den som gör en resa har något att berätta” säger ett gammalt talesätt. Det räcker faktiskt med att ta cykeln från Fojo och köra ner till stan eller ut till Berga centrum eller Norrliden. Vi har gjort det förr och vi gjorde det igen en dag i mitten av april under en kursvecka om mångfald och migrationsfrågor i medierna.

Folkhem och förort hette kursen och de tretton journalisterna stack något tvekande ut i Folkhems/förortskalmar på jakt efter människor som kunde berätta om livet, om olika folkgrupper, om integration eller segregering, om fördomar och förståelse och om allt möjligt annat.

Vad de hade att berätta när de kom tillbaka? Tja, en hade träffat en romsk kvinna på en parkbänk som till en början slog ifrån sig och påstod sig inte prata svenska. Men hon ändrade sig när reportern envisades lite och levererade ett riktigt scoop efter en kvart – om mutor och korruption i fastighetsbranschen.

En annan stötte på några kåkfarare som betraktade Kalmars fängelse från utsidan och hade stor förståelse för brottsoffer och milda ord om Kalmarkåken. Samma journalister fick en pratstund med några rättskaffens personer som hyste en kanske oväntat humanistisk syn på brott och straff.

Ett gäng gymnasister fick uttala sig om gängbråk i stan – vilket tydligen är sällsynt nu för tiden – och blev så lyckliga över att få bli tillfrågade att de tog i hand och bockade och tackade när intervjun var klar.

Andra återvände med fräscha perspektiv på frågor om att bära slöja i skolan, om grannsämja i miljonprogramsområden och om vad koranen har att säga om människors förhållanden till hundar. Och mycket, mycket mer.

Så enkelt det kan vara, att hitta stoff till nyheter och reportage, finna nya källor och kontakter, andra perspektiv på vad som är viktigt och närhet till det samhälle man verkar i. Och så svårt det verkar vara att inse eller i alla fall lita på att det finns en värld värd att bevaka utanför redaktionen och bortom internetflöde och pressmeddelanden, där medborgarna, människorna finns.

Jag tror inte det finns en enda redaktion i landet som har som daglig rutin att skicka ut reportrar eller team på stan för att kolla vad som händer, typ? På riktigt alltså. Gör det? Finns ni? Hör av er i så fall, så alla vi andra får veta hur ni gör och hur det blir! Och om ni har cyklar på redaktionen eller om det går bra att bara gå.

Marie Kronmarker

Annonser